تأثیر ریسک ژئوپلیتیک بر اقتصاد جهانی – راهنمای معامله گران فارکس

چشم انداز اقتصاد جهانی دائماً در حال تغییر است و بر اقتصاد جهانی سایه انداخته است. همین امسال (۲۰۲۴) انتخابات ریاست جمهوری، درگیری های نظامی و تشدید تنش ها باعث شده تا درک ریسک های ژئوپلیتیک برای معامله گران فارکس اهمیت ویژه ای پیدا کند. در این مقاله می خواهیم روابط پیچیده بین رویداد های ژئوپلیتیک و عملکرد اقتصادی را بررسی کنیم و با برجسته کردن موارد نگران کننده، دیدگاه جامعی را در اختیار معامله گران قرار دهیم تا در تصمیمات خود این موارد را هم لحاظ کنند.

ژئوپلیتیک چیست؟

ژئوپلیتیک مطالعه تأثیرات جغرافیای زمین (انسانی و فیزیکی) بر سیاست و روابط بین‌الملل است.

ریسک ژئوپلیتیک: یک چاقوی دو لبه!

رویداد هایی که به عنوان اتفاقات ژئوپلیتیک شناخته می شوند، مثل جنگ ها، اختلال در تجارت و بی ثباتی سیاسی می توانند اقتصاد جهانی را از چندین کانال تحت تأثیر قرار دهند:

بازار های مالی

تحریم ها، کنترل سرمایه و بی اعتمادی به آینده می تواند بازار های مالی را دگرگون کند. در این صورت هزینه مقابله با ریسک ها (بیمه ریسک) افزایش می یابد و در نتیجه قیمت دارایی های به شدت نوسان می کند و باعث فرار سرمایه یا همان جریانات ریسک گریزی می شود.

اختلال در تجارت جهانی

تشدید تنش ها و محدودیت در تجارت می تواند جریان تجارت جهانی و زنجیره تأمین را مختل کند و بر اقتصاد جهانی آسیب وارد کند. کمبود برخی از کالاهای حساس مثل طلا و گاز می تواند شرایط را وخیم تر کند.

تورم و رشد اقتصادی

تأثیر ترکیبی این دو عامل می تواند به تورم بالا و رشد اقتصادی پایین منجر شود.

ژئوپلیتیک و سیاست داخلی

تأثیر ریسک های ژئوپلیتیک تنها بر روابط بین‌المللی نیست. رهبران جهانی از ابزار اقتصادی مثل سیاست های مالی و پولی برای کنترل فعالیت های اقتصادی استفاده می کنند. در این میان با گسترش پوپولیست، شاید رهبران جدید تصمیم بگیرند که منافع کوتاه مدت را بر ثبات بلند مدت ترجیح دهند، که در این صورت شاهد اختلال در جریانات تجاری و رشد ضعیف اقتصادی به خاطر سیاست های محافظتی (حفاظت از تولید داخل) و افزایش شدید مخارج دولتی خواهیم بود. در مقابل، عملکرد اقتصادی کشور ها هم بر نتیجه انتخابات در آینده تأثیر خواهد گذاشت.

اندازه گیری ریسک ژئوپلیتیک: شاخص ریسک ژئوپلیتیک (GPR)

شاخص GPR معیاری برای ارزیابی ریسک های ژئوپلیتیکی است. این شاخص با بررسی رویداد های ریسکی که در رسانه ها منتشر می شوند، برای ارزیابی ریسک ژئوپلیتیک استفاده می کند. هر چقدر عدد GPR بالا باشد، نشانگر تشدید رویداد های بد و ریسکی است و احتمال اینکه در آینده هم اتفاقات بد و منفی روی دهد را بالا می برد، که منجر به پیامد های سخت و منفی بیشتر می شود. مطالعات نشان داده که ارقام بالای این شاخص منجر به افزایش قیمت نفت خام، کاهش سرمایه گذاری، تورم بالا و رشد ضعیف اقتصادی و تجاری می شود.

مقالات فارکس:‌ استراتژی، روانشناسی و کنترل ریسک
ریسک های ژئوپلیتیک – شاخص GPR

ریسک های اصلی سال ۲۰۲۴

در سال ۲۰۲۴ چند رویداد مهم هست که ریسک ژئوپلیتیکی سنگینی را بر اقتصاد جهانی تحمیل می کند:

انتخابات آمریکا

احتمال دو قطبی شدن فضای سیاسی آمریکا و ریاست جمهوری ترامپ می تواند بر ثبات اقتصادی بزرگترین اقتصاد دنیا آسیب وارد کند. ترامپ در دوره قبلی نشان داد که سیاست های نامتعارفی را دنبال می کند و همیشه به دنبال جنگ تجاری است.

تشدید درگیری ها میان اسرائیل و حماس

گسترش جنگ غزه می تواند عرضه نفت خام جهانی را مختل کن و بازار های مالی را بی ثبات کند.

عمیق شدن جنگ روسیه و اکراین

حتی اگر عرضه نفت خام هم مختل نشود، باز هم اکراین تقسیم شده می تواند بر اقتصاد جهانی آسیب وارد کند.

ریسک های دیگر

بی قانونی در صنعت هوش مصنوعی و سیاست های مقابله با صادرات مواد معدنی.

تأثیر جهانی انتخابات

در سال ۲۰۲۴ در بیش از ۶۴ کشور دنیا انتخابات برگزار خواهد شد و احتمال تغییر در سیاست های داخلی و خارجی کشور ها بالاست. تغییر در رهبران کشور ها می تواند چشم انداز سیاست جهانی را تغییر دهد و باعث اختلال در زنجیره تأمین جهانی شود.

معامله گران فارکس توجه کنند!

معامله گران فارکس باید از رویداد های ریسکی و ژئوپلیتیک جهانی و پیامد های اقتصادی آن آگاه باشند تا بتوانند تصمیمات عاقلانه‌ای بگیرند. ارزیابی شاخص GPR بعد از انتخابات و همچنین ارزیابی تغییرات سیاسی کشور ها می تواند به یافتن فرصت ها و مدیریت ریسک در بازار فارکس کمک کند. فراموش نکنید که دانش قدرت است و باید از آن به نفع خود استفاده کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *